Green thoughts, green fingers (Michael Pollan)

zaterdag 19 maart 2016

Stadslandbouw

Dat ik een groentebalkon ben begonnen komt natuurlijk niet uit het niets. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de zogenaamde stadslandbouw. Maar wat is dat?

Stadslandbouw is elke vorm van landbouw (en dan natuurlijk vooral akkerbouw. Veeteelt schijnt om een of andere reden toch iets minder makkelijk in de stad te passen ;-) ) die binnen de stad wordt beoefend: van het tomatenplantje op je balkon tot high-tech systemen in leegstanden panden. Waarom men aan stadslandbouw begint, kan diverse redenen hebben. De één wil nieuwe mensen leren kennen waarbij de moestuin een verbindende factor speelt. De ander wil de voedselketen korter maken door dicht bij de consument te produceren. Ook ecologische redenen kunnen een rol spelen. Door stadslandbouw is er meer groen in de stad aanwezig. Dit trekt meer insekten en andere dieren aan; de stad wordt vriendelijker voor de natuur. Daarnaast kan een stuk groen in de stad ook helpen door water te bergen en hitte te temperen (klimaatmitigatie).
De eerste zaadjes komen op!

Voor mij spelen twee redenen mee: de kwaliteit van de groenten en stadsecologie. Van groenten die je zelf kweekt, weet je exact wat ermee gebeurd is: de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen (bij mij niets!) of hoe oud je voedsel is (hoe ouder je voedsel, hoe minder vitaminen erin zitten) bijvoorbeeld. Daarnaast worden in de normale, grootschalige landbouw slechts enkele rassen gekweekt. Dit zijn de rassen die het best bestand zijn tegen transport en geschikt zijn voor massaproductie; niet altijd de meest smakelijke rassen. Door zelf je groenten te kweken kun je de minder bekende rassen kweken. Ik ben benieuwd hoe ze smaken! Let bij het aanleggen van je groentetuin in de volle grond wel even op bodemverontreiniging! Braakliggende terreinen kunnen verontreinigd zijn en dit komt je groenten niet ten goede! Ze kunnen er of minder goed door groeien of ze kunnen verontreiniging opnemen waardoor jij die stoffen binnenkrijgt. Op het balkon met potgrond heb je daar gelukkig geen last van.

Nieuwsgierige duif
Mijn tweede belangrijke reden is de stadsecologie. De stad is normaal gesproken een betonnen omgeving waar weinig ruimte is voor natuur. Onkruid wordt gewied, insekten zijn er daarom niet happy en alleen een paar vogelsoorten (bijvoorbeeld de patatduif) vinden mensen aardig genoeg om de bebouwde omgeving te trotseren. De "natuur" die aanwezig is, wordt volledig naar de wensen van de mens gemaakt. Door planten op betonnen balkons te plaatsen of minder tegels in je tuin te hebben, geef je de natuur de ruimte. Bloeiende planten zorgen voor meer insekten, minder dezelfde planten zorgen voor minder ziektes (en dus minder bestrijdingsmiddelen), meer insekten zorgen voor meer insekteneters (een egel in je tuin is echt heel leuk!) en voordat je het weet heb je de hele voedselketen in je tuin. Op een balkon zal het niet zo'n vaart lopen, maar volgens mij helpt elk beetje. Het insektenhotel is vandaag geplaatst en de eerste vogels zijn inmiddels op het balkon gesignaleerd (de patatduif op zoek naar iets lekkerders?).

Al met al genoeg redenen om mijn groentebalkon te beginnen. Laat de planten groeien :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten